Skip to content

Love

Johnny

Menu
  • Home
Menu

Kurkuma

Posted on July 21, 2021December 21, 2021 by Rein Papenburg

Kurkuma, geelwortel of koenjit heeft een zeer duidelijk aroma, kleur (geel) en is wat bitter van smaak.

Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indiase saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

Een Nederlandse naam voor kurkuma is geelwortel. De naam koenjit kom je ook vaak tegen in Nederlandstalige recepten. Dit is afgeleid uit de Indonesische benaming “kunyit”. Ook koenjit is dus een andere naam voor kurkuma. Gemalen kurkuma is het helder oranje wortelvlees dat men kookt en daarna droogt. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur. De specerij is mild bitter van smaak.

Toepassing:
Het kruid kurkuma wordt in de Indiase keuken gebruikt , in groentes en vleesgerechten en in de Indonesische keuken in vis- en eiergerechten, sauzen en marinades. Geelwortel wordt ook in piccalilly gedaan. De bladeren van Curcuma zeodaria (of Curcuma santhorrhiza) worden in Indonesië als smaakmaker bij vis gebruikt. In Thailand eet men de scheuten en bloeiwijzen als een groente.

Kurkuma schijnt meerdere geneeskrachtige eigenschappen te hebben. In de Chinese geneeskunde stimuleert de wortel de bloedsomloop. Zo lost het blauwe plekken en bloedproppen op. Verder is het o.a. goed voor het geheugen, gaat het (mogelijk) kanker tegen en helpt het bij het afvallen, zoals onderzoek heeft uitgewezen.

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Volnerf of toch splitleer?
  • Tijm
  • Kurkuma
  • Snijtechnieken

Categories

  • Food
© 2023 Love | Powered by Superbs Personal Blog theme